FAKTA

Blå muslinger (Mytilus edulis) findes i store mængder. Rent faktisk er Limfjorden noget af verdens bedste muslingevand, også når det drejer sig om kvalitet og smag. Der bliver fanget mange tusinde tons om året, og det er det største antal naturligt fangede(MSC) Limfjordsmuslinger i verden.

Limfjordsmuslingen kaldes også pælemusling og er noget af en vitaminbombe. Den er rig på A, B, C og D vitamin samt på proteiner og mange sunde mineralsalte. Nogle enkle og få forholdsregler skal overholdes, når man spiser Limfjordsmuslinger. De skal være friske, og skallerne skal i ubehandlet stand være lukkede. Efter -kogning skal de, som ikke åbner sig, kasseres.

 

KENDETEGN

Limfjordsmuslingens skal er næsten trekantet. Skallens farve er blålig hos ældre eksemplarer og brunlig hos de yngre. På indersiden er den forsynet med et perlemorslag

 

SMAG

Limfjordsmuslingen er et vel-smagende og sundt skaldyr. Inden kogningen fjernes “skægget”, som sidder lige i åbningen af muslingen.

 

FAKTA

Taskekrabben (Cancer pagurus) er langt billigere end hummeren. I Danmark spises normalt kun de to store kødfulde kløer. Resten af krabben smides ud straks efter fangsten. I Sverige og Sydeuropa er det -derimod kroppen, der er den mest populære del af krabben. Hunnerne smager bedst.

 

KENDETEGN

Skjoldet på taskekrabben er rødbrunt. Klosaksene har et violet skær, og spidserne er sorte. Man kan kende forskel på hunnerne og hannerne på halen, der er bredere hos hunnerne. Taske-krabbens kød er hvidt og fast i kløerne og mere løst og brunligt i kroppen.

 

SMAG

Krabbekløer er en delikatesse pga. deres faste og hvide kød med en blid og aromatisk smag, som nogle hævder overgår hummeren. Kødet fra kroppen er brunligt, mere porøst og knap så interessant i smagen. Smagsmæssigt er krabben en mellemting mellem deres salte slægtninge som muslinger og de sødere som hummer og rejer.